Ethereum (ETH)

Ethereum on tällä hetkellä maailman toiseksi suurin kryptovaluutta. Ethereum julkaistiin vuonna 2015 ja sen pääkehittäjänä toimii Vitalik Buterin -niminen ohjelmoija. Suuren yleisön tietoon Ethereum tuli ryminällä vuonna 2016. Ethereumin toimintaperiaate eroaa hyvin paljon markkinoiden suurimmasta kryptovaluutasta eli Bitcoinista. Bitcoin on digitaalinen vaihdannan väline, kun taas Ethereumia voidaan pitää kokonaisena ekosysteeminä. Ethereumin potentiaali on huikea ja monet pitävät Ethereumia jopa koko 2010-luvun kovimpana teknologisena innovaationa.

Ethereum on hajautettu oman lohkoketjun omaava alusta, jonka päälle on mahdollista rakentaa erilaisia hajautettuja sovelluksia (Dapp), älysopimuksia ja jopa omia kryptovaluuttoja. Ethereum on kryptovaluuttojen alusta-kategorian ylivoimaisesti suurin ja tunnetuin projekti. Ethereumin päälle rakennettaville sovelluksille yhteistä on se, että ne pyrkivät poistamaan toiminnastaan erilaiset välikädet, kuten esimerkiksi pankit. Älysopimukset ovat puolestaan yksi kryptovaluuttamaailman kuumimmista ilmiöistä. Älysopimuksiin on mahdollista ohjelmoida erilaisia ehtoja, jotka ohjelma sitten aktivoi automaattisesti ennalta määrättyjen ehtojen täytyttyä. Älysopimukset mahdollistavat sopimusosapuolille ennennäkemättömän luottamuksen, sillä niiden kaikki data on tallennettu lohkoketjuun, joten sitä ei ole mahdollista peukaloida jälkikäteen. Älysopimusten laatiminen on myös huomattavasti perinteisiä sopimuksia nopeampaa ja edullisempaa. Älysopimukset voivat mullistaa tulevaisuudessa perusteellisesti tapamme tehdä sopimuksia. Mikäli älysopimukset tulevat kasvattamaan suosiotaan tulevaisuudessa, näkyy tämä myös Ethereumin kasvavana käyttönä.

Jokaisen Ethereumista kiinnostuneen kannattaa huomioida, että nimellä Ethereum tarkoitetaan todellisuudessa koko Ethereumin ekosysteemiä. Mikäli sijoitat Ethereumiin, ostat todellisuudessa Ethereumin kryptovaluuttaa Etheriä (ETH). Etherin tarkoitus on toimia ikään kuin “polttoaineena” Ethereumin alustan käyttämiseen. Jokainen Ethereumin päälle rakennettu sovellus tarvitseekin aina tietyn määrän Etheriä toimiakseen. Etheriä käyttämällä sovelluksen on mahdollista saada itselleen laskentatehoa Ethereumin vertaisverkosta. Ethereumiin, eli käytännössä Etheriin sijoittamalla uskot siis Ethereumin käytön leviämiseen ja sen päälle rakennettavien sovellusten kasvuun.

Ethereumista puhuttaessa ei voi olla sivuuttamatta organisaatiota nimeltään Enterprise Ethereum Alliance (EEA). EEA kokoaa yhteen lukuisia maailman suurimpia yrityksiä, kuten IBM, Microsoft, Intel, JPMorgan ja Accenture. EEA:n tavoitteena on kehittää Ethereumia palvelemaan ihmisiä ja yrityksiä ympäri maailman. EEA todistaa sen, että maailman suurimmat yritykset ovat alkaneet pikkuhiljaa ymmärtämään Ethereumin teknologisen arvon ja sen, miten lohkoketjuteknologian avulla on mahdollista muuttaa maailmaa.

Ethereumin historia #

Ethereum on tällä hetkellä yksi markkinoiden vanhimmista kryptovaluutoista. Ethereumin white paper julkaistiin vuonna 2013 ja sen perustamisvaiheessa oli mukana useita tunnettuja kryptovaluutta-alan nimiä, kuten yhä tänäkin päivänä Ethereumin pääkehittäjänä toimiva Vitalik Buterin. Ethereum järjesti vuonna 2014 joukkorahoituksen, jota kutsutaan kryptovaluuttamaailmassa nimellä ICO. Tämän joukkorahoituksen ansiosta Ethereum onnistui keräämään itselleen 20 miljoonan dollarin potin projektin kehitystyöhön.

Vuonna 2016 Ethereum kohtasi historiansa suurimman vastoinkäymisen, kun rikolliset pääsivät hyödyntämään Ethereumin lohkoketjussa ollutta haavoittuvuutta ja hakkeroimaan Ethereumin lohkoketjun. Tapauksen jälkiselvittely nosti Ethereum-yhteisössä tunteet pintaan. Kiistely ajautui lopulta siihen pisteeseen, että Ethereumin alkuperäinen lohkoketju jakautui ohjelmistopäivityksen, eli hard forkin myötä kahteen eri haaraan. Ethereum Classic -niminen kryptovaluutta jatkoi Ethereumin lohkoketjun alkuperäistä haaraa, kun taas nykyinen Ethereum on hard forkin myötä syntynyt alkuperäisen lohkoketjun uusi haara.

Vuodet 2017-2018 olivat puolestaan Ethereumille yhtä juhlaa. Suurin osa tuona aikana liikkeelle lasketuista uusista kryptovaluutoista luotiin nimenomaan Ethereumin lohkoketjuun, joten Ethereumin panos markkinoiden räjähdysmäiseen kasvuun oli huomattava. Näinä vuosina Ethereum nousi myös ensimmäistä kertaa koko maailman tietoisuuteen ja useat maailman suurimmista yrityksistä ryhtyivät pohtimaan, miten ne voisivat hyödyntää Ethereumia omassa liiketoiminnassaan.

Ethereumin ja Bitcoinin erot #

Ethereum ja Bitcoin ovat ehdottomasti maailman merkittävimmät ja suurimmat kryptovaluutat. Kryptovaluuttoina ne ovat kuitenkin täysin erilaisia. Ethereum syntyi alunperin tarpeesta luoda Bitcoinille ohjelmointikieli. Ohjelmointikieli mahdollistaa sen, että lohkoketjuun voidaan luoda erilaisia sovelluksia. Ethereum on siis suunniteltu alusta alkaen erilaiseen tarkoitukseen kuin Bitcoin. Bitcoin on ennen kaikkea digitaalinen maksujärjestelmä ja vaihdannan väline. Ethereum on puolestaan alusta, jonka päälle on mahdollista ohjelmoida lähes mitä tahansa. Ethereum tarjoaa siis Bitcoinia enemmän mahdollisuuksia sovelluskehittäjille. Poikkeavista ominaisuuksistaan huolimatta Ethereum ja Bitcoin ovat omissa kategorioissaan ehdottomasti maailman suurimpia ja parhaimpia kryptovaluuttoja.

Ethereumin lohkoketjua ylläpidetään samalla tavoin kuin Bitcoinin lohkoketjua. Lohkoketjun ylläpitotyöstä vastaavat siis tehokkaat tietokoneet, eli louhijat. Tätä perinteistä mallia kutsutaan nimellä Proof of Work. Ethereum on siirtymässä pikkuhiljaa tästä perinteisestä raskasta louhintainfrastruktuuria vaativasta mallista kohti modernimpaa Proof of Stake – mallia, jossa lohkoketjun ylläpitäjäksi pääsee lukitsemalla omistamiaan kryptovaluuttoja lohkoketjun ylläpitotyöhön. Ethereumin tapauksessa lohkoketjun ylläpitotyöhön pääsisi siis mukaan lukitsemalla Ethereumin omaa Ether-valuuttaa. Korvaus lohkoketjun ylläpitotyöstä ja tokenien lukitsemisesta maksettaisiin luonnollisesti myös Ethereinä.

Ethereum ja Bitcoin eroavat toisistaan paitsi käyttötarkoitukseltaan, myös teknisiltä ominaisuuksiltaan. Ne eivät siis kilpaile samoista markkinaosuuksista, eikä toisen menestyminen ole missään nimessä toiselta pois. Ethereum ja Bitcoin voidaan nähdä kryptovaluuttoina, joiden menestyminen tukee toinen toistaan.

Ethereum sijoituskohteena #

Ethereum on yksi markkinoiden vanhimmista ja suosituimmista kryptovaluutoista. Ethereumin lohkoketju aloitti toimintansa vuonna 2015 ja sen ympärille on kasvanut vuosien aikana erittäin aktiivinen ja suuri kehittäjäyhteisö. Ethereumin lohkoketjussa julkaistaan myös jatkuvasti uusia ja innovatiivisia sovelluksia. Sen lohkoketjun suosio ja käyttö onkin ollut viime vuosien ajan tasaisessa kasvussa.

Ethereumin suosio vaikuttaa luonnollisesti myös Etherin kurssiin. Ethereumin lohkoketjussa olevien sovellusten määrä ja laatu sekä lohkoketjussa suoritettavien transaktioiden määrä vaikuttavat Ethereumin ekosysteemin arvoon. Etherin kurssi reagoi luonnollisesti positiivisesti Ethereumin lohkoketjun suosion kasvuun. Mikäli Ethereumin suosio puolestaan laskee tulevaisuudessa, näkyy tämä myös Etherin hinnassa.

Vaikka Ethereum onkin tänä päivänä ylivoimaisesti suurin ja suosituin kryptovaluuttojen ekosysteemi, on se saanut viime aikoina rinnalleen myös useita kilpailijoita. Muihin viime vuosina ilmaantuneisiin ekosysteemeihin verrattuna Ethereumilla on kuitenkin puolellaan selkeä etu, nimittäin se oli Bitcoinin tapaan ensimmäisenä markkinoilla ja se on saanut houkuteltua puolelleen markkinoiden taitavimmat kehittäjät sekä useita lupaavia kryptovaluuttaprojekteja. Esimerkiksi tänä päivänä valtavan huomion keskellä olevat hajautetun talouden sovellukset (Defi) ovat lähes poikkeuksetta rakennettu Ethereumin lohkoketjuun. Tällä hetkellä ainoastaan mielikuvitus on rajana sille, mitä Ethereumin lohkoketjuun on mahdollista tulevaisuudessa rakentaa.

Lähde: Northcrypto.com