Litecoin (LTC)

Litecoin on yksi maailman vanhimmista ja suosituimmista kryptovaluutoista. Litecoin julkaistiin vuonna 2011. Litecoinin perustaja on Charlie Lee -niminen henkilö, joka työskenteli ennen Litecoinin perustamista Googlen palveluksessa. Litecoin on teknisesti muutamaa poikkeusta lukuunottamatta lähes identtinen Bitcoinin kanssa. Litecoinin lohkoketjussa testataan usein Bitcoiniin tulevaisuudessa tehtäviä uudistuksia. Litecoin on siis ikään kuin Bitcoinin kevyempi versio. Mikäli Bitcoin on digitaalista kultaa, niin Litecoinia voidaan puolestaan pitää digitaalisena hopeana.

Tällä hetkellä litecoineja on maailmassa noin 65 miljoonaa. Litecoinien maksimimäärä puolestaan on 84 miljoonaa kappaletta. Uusia litecoineja syntyy maailmaan aina uuden lohkon louhinnan yhteydessä. Litecoinin lohkoketjussa uusi lohko louhitaan noin 2,5 minuutin välein ja siitä saatava louhintapalkkio on tällä hetkellä 12,5 litecoinia. Louhintapalkkio on Litecoinin lohkoketjussa oleva ominaisuus, joka säätelee uusien litecoinien syntytahtia. Litecoinin louhintapalkkio puoliintuu aina 840 000 lohkon välein ja tyypillisesti tähän kuluu aikaa noin neljä vuotta. Litecoinin tapauksessa louhintapalkkon puoliintuminen tarkoittaa sitä, että markkinoille tulee aina neljän vuoden välein aiempaa vähemmän uusia litecoineja. Litecoinin puoliintuminen on Bitcoinin tapaan lohkoketjun sisään ohjelmoitu ominaisuus, jonka tavoitteena on ehkäistä inflaatiota sekä pitää litecoinien kokonaismäärä vakaana.

Litecoinin lohkoketjun ylläpitotyö on louhijoiden vastuulla. Louhijat luovuttavat tietokoneidensa laskentatehoa Litecoinin verkolle. Louhinnan pääasialliset tehtävät ovat Litecoinin lohkoketjussa tapahtuvien transaktioiden vahvistaminen sekä uusien litecoinien luominen. Korvauksena tästä työstä louhijat saavat itselleen pienen osan uuden lohkon myötä saatavasta louhintapalkkiosta. Louhinta on Litecoinin verkolle elintärkeää, sillä ilman louhijoita ei olisi myöskään Litecoinin verkkoa.

Litecoinin kehitystyöstä on vastuussa tänä päivänä Litecoin Foundation -niminen voittoa tavoittelematon organisaatio. Litecoinin perustaja Charlie Lee toimii tänä päivänä Litecoin Foundationinin johdossa ja on omalla panoksellaan vaikuttamassa merkittävästi Litecoinin kehityssuuntaan.

Litecoinin historia #

Litecoinin perustaja Charlie Lee on ollut erittäin suuressa roolissa projektissa aina sen alkuajoista lähtien. Litecoinin voidaankin sanoa henkilöityvän erittäin vahvasti Charlie Leen ympärille. Charlie Lee valmistui vuonna 2000 tietojenkäsittelytieteen maisteriksi MIT:stä, joka on yksi maailman arvostetuimmista teknillisistä korkeakouluista.

Valmistumisensa jälkeen Lee siirtyi Googlen palvelukseen, jossa hän työskenteli yli kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2011 kryptovaluuttamaailma imaisi Leen mukanaan ja hän alkoi kiinnostua Bitcoinista toden teolla. Lee huomasi pian, että Bitcoinin rinnalla olisi tilausta uudelle kryptovaluutalle. Charlie Leen perustama Litecoin aloitti lopulta toimintansa vuoden 2011 lokakuussa. Charlie Lee loi siis Litecoinin suhteellisen nopealla aikataululla. Monet ovat syyttäneet Leetä Bitcoinin koodin kopioinnista, mutta tässä ei sinällään ole mitään väärää, sillä Bitcoin on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, joka on kaikkien vapaassa käytössä. Litecoin sai heti perustamisestaan lähtien erittäin hyvän vastaanoton ja se on vakiinnuttanut asemansa maailman suurimpien kryptovaluuttojen keskuudessa.

Charlie Leen tavoitteena oli alusta alkaen luoda Litecoinista Bitcoinia nopeampi ja nimensä mukaisesti kevyempi kryptovaluutta. Se, miten hän tässä onnistui selviää seuraavassa kappaleessa, jossa käsitellään Litecoinin ja Bitcoinin välisiä eroja.

Litecoinin ja Bitcoinin erot #

Yksi selkeimmistä Bitcoinin ja Litecoinin välisistä eroista on litecoinien suurempi määrä. Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa, kun taas Litecoinin vastaava on 84 miljoonaa, joka on 4 kertaa enemmän kuin Bitcoinissa. Litecoinin suuremman tarjonnan vuoksi sen hinta pysyy bitcoinin hintaa matalammalla tasolla. Litecoinin ja Bitcoinin maksimimäärät on ohjelmoitu lohkoketjuun, eikä niitä ole mahdollista muuttaa tulevaisuudessa.

Bitcoin ja Litecoin luottavat molemmat lohkoketjun ylläpidossa perinteiseen Proof of Work -nimiseen malliin, jossa lohkoketjun ylläpitotyö suoritetaan fyysisten louhintalaitteiden avulla. Uudet litecoinit syntyvät uusien bitcoinien tapaan maailmaan louhintapalkkioina. Uusi Litecoin-lohkoketjun lohko louhitaan keskimäärin 2.5 minuutissa. Vastaava luku Bitcoinin tapauksessa on 10 minuuttia. Litecoinin lohkoketjussa uusi lohko louhitaan siis keskimäärin neljä kertaa nopeammin kuin Bitcoinin vastaava. Tästä johtuen Litecoinin transaktiot liikkuvat jopa neljä kertaa Bitcoinia nopeammin.

Nopeuden, edullisempien siirtojen ja valuutan maksimimäärän lisäksi Litecoin ei eroa teknisesti kovinkaan radikaalisti Bitcoinista. Litecoin ja Bitcoin ovat lähtöisin samasta ohjelmakoodista ja niiden lohkoketjut ovat lähes identtiset. Litecoinin perustaja Charlie Lee onkin useaan otteeseen sanonut, että Litecoin hyötyy tästä merkittävästi, sillä se pystyy hyödyntämään Bitcoinin verkon päivityksiä myös omassa toiminnassaan. Litecoin on esimerkiksi ottanut käyttöön Bitcoinista tutun verkon kapasiteettia parantavan SegWit-päivityksen sekä salamaverkkoteknologian. Salamaverkkoteknologian ansiosta Litecoinin siirrot ovat erittäin nopeita ja litecoineilla maksaminen sujuu erittäin ripeästi. Litecoin on tekemässä kuitenkin myös hieman pesäeroa Bitcoiniin, sillä se on ottamassa lähitulevaisuudessa käyttöön suurta suosiota kryptovaluuttamaailmassa saavuttaneen MimbleWimble-privaattiominaisuuden. MimbleWimble-privaattiominaisuus tarkoittaa sitä, että Litecoinin käyttäjät voivat tulevaisuudessa suojata halutessaan yksityisyytensä. Vastaavanlaista privaattiominaisuutta ei ole ainakaan tällä hetkellä suunnitteilla Bitcoiniin.

Litecoin ja Bitcoin ovat tarkoitettu palvelemaan toisistaan poikkeavia käyttötarkoituksia. Bitcoin on vaihtoehto nykyiselle valuuttajärjestelmällemme ja monet ostavat sitä esimerkiksi suojaksi inflaatiota vastaan. Litecoin puolestaan on luotu enemmänkin vaihdannan välineeksi. Bitcoinia nopeammat siirrot ja alhaisemmat transaktiomaksut tekevät Litecoinin käyttämisestä päivittäisessä elämässä erittäin mielekästä.

Jokaisen on kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka Litecoin ja Bitcoin ovatkin lähes identtiset, niin Litecoin ei kuitenkaan ole Bitcoinin hard fork, eli sen lohkoketju ei ole haarautunut Bitcoinin lohkoketjusta. Litecoin on täysin itsenäinen ja muista riippumaton kryptovaluutta, jolla on oma lohkoketjunsa. Litecoinin lohkoketjussa on ainoastaan hyvin paljon samankaltaisuuksia Bitcoinin lohkoketjuun verrattuna.

Lähde: Northcrypto.com